08.02.2014

Pasta z awokado i nerkowca

Dzisiejsza potrawa jest niezwykle szybka w przygotowaniu i bardzo treściwa. Wczoraj wieczorem namoczyłem pół szklanki orzechów nerkowca w wodzie a dziś rano zmiksowałem je (odsączone) z jednym dojrzałym awokado (ja wkładam owoc do papierowej torebki – szybciej dojrzewa), dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżkami oliwy. Nie soliłem. Pomyślałem, że sól może spowodować wydzielanie się wody, wolałem posolić tylko tyle, ile nałożyłem na chleb. Pasta idealnie rozsmarowuje sie na pieczywie. Podobno awokado i nerkowce zawierają masę dobrego w sobie. Nie wiem, nie sprawdzałem ale skoro tak mówią – widocznie tak jest. Smaczne to dla człowieka jest i to się liczy!

A, uprzedzam pytanie, w szklance jest sok z wyciśniętego grapefruita. Pianka? Juz tłumaczę, wieczorem zawsze robię do picia miód z cytryną i imbirem. Podobno zdrowe. Setkę napoju z kawałkami imbiru miksuję z wyciśniętym sokiem pewnie dlatego się pieni. Smacznego!

DSC00429

Rocznicowe obchody już za nami. Portsmouth obchodziło je uroczyście, przybyła Królowa, było kilkunastu prezydentów łącznie z tym, który klepał Elżbietę po plecach i mieni się żandarmem całego świata. Tu, na wybrzeżu, vis-a-vis plaż, na których odbywało się lądowanie w Normandii ...

Lubicie spaghetti, a cukinię? A gdyby połączyć jedno z drugim? Niemożliwe? Naszą maszynkę do robienia spaghetti z warzyw, praktycznie nie używaną, zostawiliśmy w Polsce. dzis kupiłem w sklepie za powalającą cenę 2 funtów coś  jeszcze prostszego: maszynkę, w którą wkłada ...

Czy można zjeść pizzoccheri w uproszczonej wersji? Można. Włoskie pizzoccheri można zrobić mając w pełni wyposażoną kuchnię, natomiast mieszkając w Anglii, w wynajętym mieszkaniu, z piekarnikiem działającym "inaczej", ale ze sprawną, dość mocną kuchenką mikrofalową, i składnikami, które akurat są ...