08.02.2014

Pasta z awokado i nerkowca

Dzisiejsza potrawa jest niezwykle szybka w przygotowaniu i bardzo treściwa. Wczoraj wieczorem namoczyłem pół szklanki orzechów nerkowca w wodzie a dziś rano zmiksowałem je (odsączone) z jednym dojrzałym awokado (ja wkładam owoc do papierowej torebki – szybciej dojrzewa), dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżkami oliwy. Nie soliłem. Pomyślałem, że sól może spowodować wydzielanie się wody, wolałem posolić tylko tyle, ile nałożyłem na chleb. Pasta idealnie rozsmarowuje sie na pieczywie. Podobno awokado i nerkowce zawierają masę dobrego w sobie. Nie wiem, nie sprawdzałem ale skoro tak mówią – widocznie tak jest. Smaczne to dla człowieka jest i to się liczy!

A, uprzedzam pytanie, w szklance jest sok z wyciśniętego grapefruita. Pianka? Juz tłumaczę, wieczorem zawsze robię do picia miód z cytryną i imbirem. Podobno zdrowe. Setkę napoju z kawałkami imbiru miksuję z wyciśniętym sokiem pewnie dlatego się pieni. Smacznego!

DSC00429

I znów ciężko było przenieść nogę, przez ramę. No, bo jak chcesz osiągnąć jakiś cel, pracujesz początkowo na dwa etaty. Powoli "rozkręca się" moja firma, której poświęcam czas popołudniami, po pracy i w weekendy. Czasem, w niedzielę, gdy nie mam ...

10.10.2018

Kolarskie spodenki

Kolarskie spodenki mają prawdopodobnie równą ilość zwolenników jak i przeciwników. Kiedyś, jeden z "kucharzących" po świecie dziennikarzy powiedział, że w obcisłym to on się nie widzi, bo wygląda "pedalsko". czy jakoś tak to określił, nie wiem, nie oglądałem jego programów ...

Powiało chłodem. Po sobotnich opadach, niedziela przywitała południową Anglię bezchmurnym niebem i pięcioma stopniami ciepła. Temperatura w ciągu dnia podpełzła do piętnastej kreski, by już około czwartej po południu zmusić mnie, po powrocie do domu, do założenia po raz pierwszy ...