08.02.2014

Pasta z awokado i nerkowca

Dzisiejsza potrawa jest niezwykle szybka w przygotowaniu i bardzo treściwa. Wczoraj wieczorem namoczyłem pół szklanki orzechów nerkowca w wodzie a dziś rano zmiksowałem je (odsączone) z jednym dojrzałym awokado (ja wkładam owoc do papierowej torebki – szybciej dojrzewa), dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżkami oliwy. Nie soliłem. Pomyślałem, że sól może spowodować wydzielanie się wody, wolałem posolić tylko tyle, ile nałożyłem na chleb. Pasta idealnie rozsmarowuje sie na pieczywie. Podobno awokado i nerkowce zawierają masę dobrego w sobie. Nie wiem, nie sprawdzałem ale skoro tak mówią – widocznie tak jest. Smaczne to dla człowieka jest i to się liczy!

A, uprzedzam pytanie, w szklance jest sok z wyciśniętego grapefruita. Pianka? Juz tłumaczę, wieczorem zawsze robię do picia miód z cytryną i imbirem. Podobno zdrowe. Setkę napoju z kawałkami imbiru miksuję z wyciśniętym sokiem pewnie dlatego się pieni. Smacznego!

DSC00429

27.04.2020

Cudze chwalicie…

... i tak dalej, i tak dalej. Na początek informacja dla członków PTTK, z początkiem kwietnia zrezygnowałem z prowadzenia fili nr 1 CRW i w związku z tym wszelkie sprawy związane z weryfikacją wysokich stopni odznak kolarskich, kierujcie do Mirka ...

Koło wróciło na należne mu miejsce po dwóch dniach. Bo jak powszechnie wiadomo, jedno koło to stanowczo za mało do radosnego przemieszczania się za pomocą przyrządu opartego najczęściej na trójkątnej konstrukcji, z bardziej lub mniej skomplikowanego metalu, niemetalu, bambusa, karbonu ...

Pan Rower był chory i zawisł na ścianie, pytam Go czule - co Ci jest kochanie. - Oj, szprycha mi pękła na angielskiej ziemi. Wiem nie masz pieniędzy, chyba wyjedziemy? - Mój drogi Rowerku, może nam pomogą, pracować nie mam ...