08.02.2014

Pasta z awokado i nerkowca

Dzisiejsza potrawa jest niezwykle szybka w przygotowaniu i bardzo treściwa. Wczoraj wieczorem namoczyłem pół szklanki orzechów nerkowca w wodzie a dziś rano zmiksowałem je (odsączone) z jednym dojrzałym awokado (ja wkładam owoc do papierowej torebki – szybciej dojrzewa), dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżkami oliwy. Nie soliłem. Pomyślałem, że sól może spowodować wydzielanie się wody, wolałem posolić tylko tyle, ile nałożyłem na chleb. Pasta idealnie rozsmarowuje sie na pieczywie. Podobno awokado i nerkowce zawierają masę dobrego w sobie. Nie wiem, nie sprawdzałem ale skoro tak mówią – widocznie tak jest. Smaczne to dla człowieka jest i to się liczy!

A, uprzedzam pytanie, w szklance jest sok z wyciśniętego grapefruita. Pianka? Juz tłumaczę, wieczorem zawsze robię do picia miód z cytryną i imbirem. Podobno zdrowe. Setkę napoju z kawałkami imbiru miksuję z wyciśniętym sokiem pewnie dlatego się pieni. Smacznego!

DSC00429

Jeżeli kiedykolwiek zajrzycie na rowerach do Portsmouth i spotka Was, umiłowani w Rowerach nieprzyjemna awaria - z całą pewnością mogę polecić sklep i naprawę rowerów Bike U Like w Southsea na Albert Road. Traficie tu na profesjonalną obsługę zarówno w ...

Na pytanie, czy można dobrze i zdrowo zjeść w Anglii, dziś, po ponad miesięcznym pobycie odpowiem, że tak. Tylko trzeba odpowiednich miejsc poszukać, a to wiąże się długotrwałym dreptaniem ulicami, zaułkami i trzeba to robić "z buta". Zaraz Wam, umiłowani ...

Przez Waltham przejeżdżałem dwa tygodnie temu, jadąc do Stonehange. Zastanawiałem się wtedy czy nie zatrzymać się, lecz ostatecznie postanowiłem ruiny pałacu biskupów pozostawić na osobną wycieczkę. Jak potężne znaczenie mieli tutejsi średniowieczni biskupi? Dość powiedzieć, że pełna nazwa miejscowości to: ...