15.02.2014

Zielony pieprz

Właśnie Go odkryłem (całe życie można coś odkrywać). W słoiczkach. W zalewie. Marianka zrobiła z nim zapiekankę ziemniaczaną. A ja postanowiłem wykorzystać do smarowidełka. Przepis prosty jak konstrukcja cepa: Namoczyłem pół szklanki orzechów nerkowca. Po 12 godzinach odsączyłem, zmieliłem,  dodałem oliwy i garść ziarenek pieprzu. Troszkę soli i pasta gotowa!

Podobno nie wiem, nie czytałem ale „człowieki” mówią, że to kaloryczna bomba. Nie wiem, na pewno mam „power” na parę godzin. Smacznego! I… jazda na rowery!

Rocznicowe obchody już za nami. Portsmouth obchodziło je uroczyście, przybyła Królowa, było kilkunastu prezydentów łącznie z tym, który klepał Elżbietę po plecach i mieni się żandarmem całego świata. Tu, na wybrzeżu, vis-a-vis plaż, na których odbywało się lądowanie w Normandii ...

Lubicie spaghetti, a cukinię? A gdyby połączyć jedno z drugim? Niemożliwe? Naszą maszynkę do robienia spaghetti z warzyw, praktycznie nie używaną, zostawiliśmy w Polsce. dzis kupiłem w sklepie za powalającą cenę 2 funtów coś  jeszcze prostszego: maszynkę, w którą wkłada ...

Czy można zjeść pizzoccheri w uproszczonej wersji? Można. Włoskie pizzoccheri można zrobić mając w pełni wyposażoną kuchnię, natomiast mieszkając w Anglii, w wynajętym mieszkaniu, z piekarnikiem działającym "inaczej", ale ze sprawną, dość mocną kuchenką mikrofalową, i składnikami, które akurat są ...