15.03.2014

Spaghetti w sakwie i nie tylko.

Dzięki temu, że poznałem kilkanaście lat temu Vincenzo, zmieniłem swoje nawyki żywieniowe. Nie tylko na wyprawach. W mojej książce „Nordkapp. Kolarska Mekka” pisałem, ile ważył mój bagaż gdy jechałem przez Skandynawię. Połowa z tego to było jedzenie. Teraz jestem w stanie zapakować się w 15 kilogramów na 2-3 tygodnie. Dlaczego? Bowiem makaron kupię wszędzie! Nawet w malutkim sklepiku gdzieś na prowincji. Wystarczy wozić ze sobą (na wszelki wypadek) paczkę na zapas i codziennie uzupełniać dietę chlebem, owocami czy serem.

 

 

DSC00698

A teraz kilka prostych zasad dotyczących gotowania makaronów (dotyczy to zarówno spaghetti jak i innych form). Teoretycznie na 100 gram makaronu powinniśmy używać litra wody. Jest tylko jeden problem: naczynie do gotowania. W zasadzie zestawy, które pojawiają się u nas w sprzedaży mają maksymalnie dwa litry, chociaż wczoraj w Decathlon’ie widziałem zestaw, w którym największy garnek miał 5 litrów! Powaliła mnie jego cena: 299 złotych! Następny problem to to, co w niego upchnąć wtedy gdy jedziemy. Na następnych fotkach macie mój skromny garnuszek, do którego upchnąłem pół paczki makaronu i popularny włoski garnek, w którym gotuje Vince i mieści się w nim paczka pasty. W czasie jazdy jedzie w nim śpiwór.

A teraz gotowanie „domowe”: doprowadzam do wrzenia 2,5 litra wody, solę i wkładam pół paczki makaronu. Wystarczy go ładnie ułożyć, nie bójcie się, gdy jest już w wodzie na pewno się nie złamie. Gdy zbliża się czas gotowania wskazany na opakowaniu staję się czujny niczym ważka i co chwilę sprawdzam czy rozgryziona nitka ma już dość, czy jeszcze nie. Ja preferuję al dente, ale to mój wybór. A, i jeszcze jedno: nigdy nie dodaję do wody oleju, oliwy czy innego tłuszczu! Prawdziwy makaron się nie skleja! Kapkę oliwy mogę dodać gdy gotuję domowe pierogi. Łyżkę wody z gotowania makaronu dodaję do sosu. Nie wiem dlaczego, ale to sprawia, że staje się aksamitny.

A oto efekt końcowy. Ja nie jadam mięsa więc sos jest pomidorowo – serowy. Ale to mój wybór. Jedzcie z czym chcecie. I jeszcze jedno. Rada Włochów: semolina zawarta w makaronie z pszenicy durum uwalnia się niemal w 100% do organizmu. Podobno makaron odchudza. Smacznego!

DSC00706

  • Sławomir

    Niedrogie, Łatwe w przygotowaniu i wszędzie dostępne , Bardzo Polecam !!!

  • Piotr Kolenda

    Masz Sławku rację. Można nim podważyć mity o „drogich” krajach.

To, że dziś pojadę ponownie na wyspę Hayling wcale nie było do końca takie pewne. Zadecydował o tym, jak to często w życiu bywa, ciąg przypadkowych zdarzeń: zapomniałem nazwy wyspy podczas kręcenia filmiku, dwa razy widziałem ją kiedy skręcałem z ...

Tangmere wielu Polakom kojarzy się przede wszystkim z pokaźnymi szklarniami, w których pracowali, pracują lub będą pracować. Lecz w Tangmere była w latach 1918 - 70 baza lotnictwa wojskowego. Zadecydował o tym, jak często bywa przypadek. W listopadzie 1916 roku, ...

Już od kilkunastu dni, żółte tablice informowały kierowców, że w niedzielę 10 września od poranka do południa zamknięte dla ruchu będą niektóre ulice i nadmorska promenada w Portsmouth. Powód? Triathlon, który właśnie dziś przy jednocyfrowej temperaturze rozgrywany był w morzu, ...