14.12.2015

Gnocci con Taleggio e zafferano…

… czyli po naszemu: kluseczki w sosie z sera Taleggio z szafranem. Gniocci to po włosku grudki, czyli coś na kształt kopytek. Pisałem o tej potrawie. wchłaniałem ją na lunch w super knajpce „Al Vecchio Tagliere” co w dosłownym tłumaczeniu znaczy: stara deska (do krojenia). Dziś korzystając z chwili wolnego czasu postanowiłem ją przyrządzić i przy okazji przekazać wam, kolarzom – smakoszom, bo wiadomo: kolarz najedzony to i noga podaje! Zaczynamy zatem od ugotowania ziemniaków na kopytka. Nie będę was zamartwiał ilością składników w gramach, mililitrach i innych miarach bowiem ja, amator wszystko robię na garście, szczypty i tego typu miary czyli ugotowałem ziemniaki duże – sztuk dwa. Rozgniotłem je na puree i jeszcze ciepłe zagniotłem z mąką pszenną (w torebce były chyba dwie duże garście) i jajkiem.

 

Ulepiłem z tego wałeczki jak na mini kopytka i zamiast kroić uformowałem małe kuleczki rwąc kawałeczki ciasta (grudki). Gdy wstawiłem wodę na gnocci miałem czas na zrobienie sosu. W rondelku podgrzewałem śmietanę (1/3 dużego kubka) ze szczyptą szafranu (przywiozłem parę lat temu i nie wiedziałem specjalnie co z nim zrobić), wkroiłem do rondla kawałki sera Taleggio (można zastąpić Korycińskim lub w ostateczności bryndzą) i mieszałem.

Grudki gotowały się dosłownie dwie – 3 minuty. Na talerz wyłożyłem żółciutki sos i wsypałem na wierzch świeżo ugotowane gnocci. Zapewniam was, że długo na talerzu nie rezydowały. Zaraz zawiozę porcję Kalince. Ciekawe, czy będzie jej smakowało?

20151214_124258

Rocznicowe obchody już za nami. Portsmouth obchodziło je uroczyście, przybyła Królowa, było kilkunastu prezydentów łącznie z tym, który klepał Elżbietę po plecach i mieni się żandarmem całego świata. Tu, na wybrzeżu, vis-a-vis plaż, na których odbywało się lądowanie w Normandii ...

Lubicie spaghetti, a cukinię? A gdyby połączyć jedno z drugim? Niemożliwe? Naszą maszynkę do robienia spaghetti z warzyw, praktycznie nie używaną, zostawiliśmy w Polsce. dzis kupiłem w sklepie za powalającą cenę 2 funtów coś  jeszcze prostszego: maszynkę, w którą wkłada ...

Czy można zjeść pizzoccheri w uproszczonej wersji? Można. Włoskie pizzoccheri można zrobić mając w pełni wyposażoną kuchnię, natomiast mieszkając w Anglii, w wynajętym mieszkaniu, z piekarnikiem działającym "inaczej", ale ze sprawną, dość mocną kuchenką mikrofalową, i składnikami, które akurat są ...