08.02.2014

Pasta z awokado i nerkowca

Dzisiejsza potrawa jest niezwykle szybka w przygotowaniu i bardzo treściwa. Wczoraj wieczorem namoczyłem pół szklanki orzechów nerkowca w wodzie a dziś rano zmiksowałem je (odsączone) z jednym dojrzałym awokado (ja wkładam owoc do papierowej torebki – szybciej dojrzewa), dwoma ząbkami czosnku i dwiema łyżkami oliwy. Nie soliłem. Pomyślałem, że sól może spowodować wydzielanie się wody, wolałem posolić tylko tyle, ile nałożyłem na chleb. Pasta idealnie rozsmarowuje sie na pieczywie. Podobno awokado i nerkowce zawierają masę dobrego w sobie. Nie wiem, nie sprawdzałem ale skoro tak mówią – widocznie tak jest. Smaczne to dla człowieka jest i to się liczy!

A, uprzedzam pytanie, w szklance jest sok z wyciśniętego grapefruita. Pianka? Juz tłumaczę, wieczorem zawsze robię do picia miód z cytryną i imbirem. Podobno zdrowe. Setkę napoju z kawałkami imbiru miksuję z wyciśniętym sokiem pewnie dlatego się pieni. Smacznego!

DSC00429

13.09.2021

Meandry rzeki Meon

Do rzeki Meon, którą ja osobiście objechałem wielokrotnie,  zabraliśmy się od środkowego odcinka. Tym razem w  odstępie siedmiodniowym, "zaliczyliśmy" odcinek dolny i wreszcie w sobotę (11.9) górny. O środkowym pisałem już natomiast o pozostałych dwóch jeszcze nie. Już śpieszę nadrobić ...

Pogoda sprzyja odważnym, no bo jak inaczej nazwać fakt, że po starcie przez pierwsze pół godziny lało, by już na wyjeździe z Havant pojawiło się słońce. Ale od początku, wycieczka, przynajmniej dla mnie zaczęła się dzień wcześniej, w sobotę. Ja ...

Czwartek, 8:35 am. Ruszamy. Początkowe we dwóch. Kierunek? The Hard. Tam umówiliśmy się z Kacprem. Kacper przypływa do Old Portsmouth promem z Gosport. We trzech ruszamy ulicami miasta w stronę zatoki Solent. Szczerze mówiąc liczyłem, że w porcie, z którego ...