21.01.2013

Gdy na dworze śnieg i mróz

Potrzebowałem dobry obiadowy termos. Taki, który pozwoli przewieźć bezpiecznie coś ciepłego i trzymać temperaturę potrawy przez co najmniej kilka godzin. W sklepie zajmującym się sprzedażą sprzętu turystycznego dostrzegłem Stanley”a. Sprzedawca zapewniał mnie, że to kultowy wyrób ceniony przez kierowców amerykańskich ciężarówek. Gdy wróciłem do domu przypomniałem sobie, że dwa lata temu, w Belgii na wyprzedaży w sklepie sportowym natrafiłem na angielskiego Karrimor’a. Czy faktycznie trzymają długo ciepło?

Tak! Karrimor do tej pory służył mi do przewożenia kawy. Tym razem zalałem wrzątkiem do pełna i poczekałem 12 godzin. Woda była ciepła. Nie powiem ile miała stopni, ale byłbym w stanie się ogrzać napojem. Zakręciłem ponownie i otworzyłem po kolejnych 12 godzinach. Woda była o wiele cieplejsza niż ta lecąca z kranu. Wada? To dość szybko wycierający się czarny lakier. Na mały gorący posiłek nadaje się dobrze. Pewnie ryż (oba mają szerokie nakrętki) będzie po kilku godzinach ciepły i smakował super.

Stanley również po 12 godzinach utrzymał wysoką temperaturę wody. Przewoziliśmy w nim gotowany ryż z sosem. Po 26 godzinach potrawa była  akurat do zjedzenia. Ten termos ma pojemność ok. 0,5 litra.

Tak więc prawdopodobnie za pierwszym i drugim razem dokonałem słusznego wyboru. Jedyną różnicą była cena. Stanley kosztował ok. 90 PLN, natomiast za Karrimora „poległem” na wyprzedaży chyba 4 euro. Nasuwa się wam może pytanie po co mi termos? Otóż jak pewnie wiecie jestem wegetarianinem. I do tej pory ciężko na trasie bywają problemy ze znalezieniem bezmięsnego dania. Podam wam przykład: jadąc z Łodzi na północ po porannej porcji spaghetti „zassało” mnie po ok. 100 kilometrach. Wszedłem do baru. Bez mięsa? Mamy ruskie pierogi! Zamówiłem porcję. Była polana obficie tłuszczem ze skwarkami.

Zdjęcie0386

Rocznicowe obchody już za nami. Portsmouth obchodziło je uroczyście, przybyła Królowa, było kilkunastu prezydentów łącznie z tym, który klepał Elżbietę po plecach i mieni się żandarmem całego świata. Tu, na wybrzeżu, vis-a-vis plaż, na których odbywało się lądowanie w Normandii ...

Lubicie spaghetti, a cukinię? A gdyby połączyć jedno z drugim? Niemożliwe? Naszą maszynkę do robienia spaghetti z warzyw, praktycznie nie używaną, zostawiliśmy w Polsce. dzis kupiłem w sklepie za powalającą cenę 2 funtów coś  jeszcze prostszego: maszynkę, w którą wkłada ...

Czy można zjeść pizzoccheri w uproszczonej wersji? Można. Włoskie pizzoccheri można zrobić mając w pełni wyposażoną kuchnię, natomiast mieszkając w Anglii, w wynajętym mieszkaniu, z piekarnikiem działającym "inaczej", ale ze sprawną, dość mocną kuchenką mikrofalową, i składnikami, które akurat są ...