06.12.2016

Pasztet z cieciorki

Jak każdy rowerzysta i do tego wegetarianin muszę w jakiś sposób uzupełniać białko. Dziś chciałbym Wam pokazać przepis prosty jak konstrukcja cepa, który pozwoli zrobić smarowidełko do pieczywa. Najczęściej z cieciorki robię hummus. Tym razem jak zwykle ugotowałem do miękkości paczkę cieciorki i nie odcedzając resztek wody, która została z gotowania, dodałem cztery podsmażone na ciemnozłoty kolor, poszatkowane cebule, i podduszone pieczarki (paczka miała pół kilo). a teraz przyprawy: oczywiście sól do smaku, całe chili, pól paczki suszonego oregano i łyżeczka gałki muszkatołowej.

dav
Pasztet z cieciorki na bagietkach z porcją soku marchwiowo – buraczanego.

Całość pracowicie za pomocą blendera zmieliłem na jednolitą masę. Tego pasztetu już nie piekłem. Cieciorka po wystygnięciu stwardniała i smarowidełko w konsystencji przypomina pasztety z puszek, które w zamierzchłych czasach jadałem (obecnie czasami z Kalinką kupujemy wegetariańskie gotowce na podróż).

Oczywiście jeden pojemnik zaniosłem Kalince do spróbowania i powiedziała, że jest super. Ciekawe co sądzi o nim Agnieszka, specjalistka od żywienia.

 

  • Agnieszka

    Piotrze – kolejny fantastyczny przepis. W przeciętnej diecie Polaka dominuje białko zwierzęce i to w nadmiernej ilości. Dla zachowania zdrowia każdy zdrowy dorosły człowiek powinien spożyć około 1g białka na kg masy ciała. To daje około 70g białka dziennie. Spożywamy co najmniej drugie tyle, co w perspektywie całego życia sprzyja powstawaniu miażdżycy i otyłości (jako że produktom pochodzenia zwierzęcego towarzyszą zwykle znaczne ilości tłuszczów zwierzęcych). Większość spożywanego białka pokrywamy z produktów pochodzenia zwierzęcego – nabiału, wędlin i mięsa. A powinniśmy 50% – czyli ok. 35g dostarczać ze źródeł roślinnych. I tu nieocenione są rośliny strączkowe, których jemy dramatycznie mało – można powiedzieć – wcale (oczywiście statystycznie rzecz ujmując). Dlatego przepis na pastę z cieciorki tak mi się podoba – białko roślinne w nim zawarte chroni między innymi nasze serce przed miażdżycą. Polecam jako alternatywę dla masła, pasztetów itp.

    • Piotr Kolenda

      To jutro po pracy podrzucę Ci pojemniczek do fabryki 🙂

To, że dziś pojadę ponownie na wyspę Hayling wcale nie było do końca takie pewne. Zadecydował o tym, jak to często w życiu bywa, ciąg przypadkowych zdarzeń: zapomniałem nazwy wyspy podczas kręcenia filmiku, dwa razy widziałem ją kiedy skręcałem z ...

Tangmere wielu Polakom kojarzy się przede wszystkim z pokaźnymi szklarniami, w których pracowali, pracują lub będą pracować. Lecz w Tangmere była w latach 1918 - 70 baza lotnictwa wojskowego. Zadecydował o tym, jak często bywa przypadek. W listopadzie 1916 roku, ...

Już od kilkunastu dni, żółte tablice informowały kierowców, że w niedzielę 10 września od poranka do południa zamknięte dla ruchu będą niektóre ulice i nadmorska promenada w Portsmouth. Powód? Triathlon, który właśnie dziś przy jednocyfrowej temperaturze rozgrywany był w morzu, ...