24.01.2018

Polenta jeszcze inaczej.

Ciekawe co by Włosi powiedzieli na dzisiejszą wersję. Polenta w sosie pomidorowym z soczewicą? A może jeszcze cukinia? Proszę bardzo! I tym razem, podobnie jak w poprzedniej wersji podduszam cebulkę z mielonym chilli (ostrym jak cholera, ja lubię!) dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, duszę przez chwilę, dodaję kartonik pomidorowej passaty i puszkę soczewicy (z zalewą). Do zawartości garnka dodałem kaszkę. Tym razem polenta została pokrojona w kostkę. Ponieważ polenta stała w lodówce pozwoliłem jej się trochę pogotować w sosie.

Zanim dodałem polentę

Chcecie wiedzieć, co było dalej? A wchłonąłem danie za pomocą paszczy. Połowa sosu została mi na jutro. Ale tym razem to nie będzie polenta. Cztery dni pod rząd wystarczą.

Efekt końcowy

22.04.2018

Poduszkowce

Obecnie remontują lądowisko w Southsea i poduszkowce (chyba) nie latają między Portsmouth a Isle of Wight. Przynajmniej ich nie słyszę. Czasami przy wietrze z zachodu dochodzi do mojego okna (mniej więcej trzy i pół kilometra) pomruk startującego do około dwudziestominutowego ...

Po raz pierwszy nabyłem (w drodze kupna) makaron o nazwie Tripoline. Włoski, dobry do gęstych sosów. Gdy na szlakach mamy wiosnę, warto pochłonąć (za pomocą paszczy) coś zielonego. Postanowiłem połączyć makaron z brokułem (jednym) i serem. Ser w tym wypadku ...

16.04.2018

Weekend w Gosport

Jak ten czas leci. To już jedenaście miesięcy minęło, od kiedy jestem mieszkańcem Southsea, w mieście Portsmouth, w hrabstwie Hampshire, w kraju, który nie wiedzieć czemu odłącza się od unii. Jak do tej pory jeździłem w większości na wschód lecz ...