24.01.2018

Polenta jeszcze inaczej.

Ciekawe co by Włosi powiedzieli na dzisiejszą wersję. Polenta w sosie pomidorowym z soczewicą? A może jeszcze cukinia? Proszę bardzo! I tym razem, podobnie jak w poprzedniej wersji podduszam cebulkę z mielonym chilli (ostrym jak cholera, ja lubię!) dorzucam pokrojoną w kostkę cukinię, duszę przez chwilę, dodaję kartonik pomidorowej passaty i puszkę soczewicy (z zalewą). Do zawartości garnka dodałem kaszkę. Tym razem polenta została pokrojona w kostkę. Ponieważ polenta stała w lodówce pozwoliłem jej się trochę pogotować w sosie.

Zanim dodałem polentę

Chcecie wiedzieć, co było dalej? A wchłonąłem danie za pomocą paszczy. Połowa sosu została mi na jutro. Ale tym razem to nie będzie polenta. Cztery dni pod rząd wystarczą.

Efekt końcowy

Rocznicowe obchody już za nami. Portsmouth obchodziło je uroczyście, przybyła Królowa, było kilkunastu prezydentów łącznie z tym, który klepał Elżbietę po plecach i mieni się żandarmem całego świata. Tu, na wybrzeżu, vis-a-vis plaż, na których odbywało się lądowanie w Normandii ...

Lubicie spaghetti, a cukinię? A gdyby połączyć jedno z drugim? Niemożliwe? Naszą maszynkę do robienia spaghetti z warzyw, praktycznie nie używaną, zostawiliśmy w Polsce. dzis kupiłem w sklepie za powalającą cenę 2 funtów coś  jeszcze prostszego: maszynkę, w którą wkłada ...

Czy można zjeść pizzoccheri w uproszczonej wersji? Można. Włoskie pizzoccheri można zrobić mając w pełni wyposażoną kuchnię, natomiast mieszkając w Anglii, w wynajętym mieszkaniu, z piekarnikiem działającym "inaczej", ale ze sprawną, dość mocną kuchenką mikrofalową, i składnikami, które akurat są ...